Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Veronika Andriienko

Doktorantka

Doktorantka

veronika.andriienko@doctoral.uj.edu.pl

2023 - obecnie: Szkoła doktorska Nauk Ścisłych i Przyrodniczych, Biologia, Uniwersytet Jagielloński. Promotor: dr hab. Anna Michalik

2021 - 2023: Magister biologii, Uniwersytet Jagielloński. Temat pracy: "Wysokoprzepustowe barkodowanie owadów, a badanie mikrobiomu: wpływ niedestrukcyjnej izolacji DNA na obraz mikrobiomu". Promotor: dr Michał Kolasa

2017 - 2021: Licencjat biologii, Uniwersytet Jagielloński. Temat pracy: "Wpływ bisfenoli na rozmnażanie zwierząt na przykładzie dwóch modelowych organizmów: Caenorhabditis elegans i Danio rerio". Promotor: prof. dr hab. Wiesław Babik

    Organizmy, skomplikowane sieci połączeń między nimi i kaskadowe reakcje wewnątrz nich są kwintesencją życia. Moja fascynacja tymi powiązaniami pogłębiła się podczas moich badań licencjackich, które skupiały się na wpływie bisfenoli na reprodukcję. Byłam pod wrażeniem tego, na jak wielu poziomach ekspozycja na wspomniane substancje chemiczne może zakłócić ten proces. Jednocześnie, wzrosło moje zainteresowanie interakcjami jakie występują pomiędzy organizmami w przyrodzie.
    Szczególnie zafascynowała mnie symbioza – jeden z rodzajów oddziaływań międzygatunkowych, który odegrał kluczową rolę w ewolucji życia na Ziemi. Zagadnienia związane z symbiozą stały się centralnym elementem moich studiów magisterskich i doktoranckich. W swojej pracy magisterskiej skupiłam się na bakteryjnych symbiontach owadów, a dokładniej na metodach, które pozwalają na niedestrukcyjną ekstrakcję DNA owadów w celu ich zbarkodowania na podstawie sekwencji amplikonowych genów markerowych. W ten sposób już zidentyfikowane osobniki mogą być precyzyjniej wybrane do badania kompozycji lub funkcji symbiontów.
    Obecnie moje badania prowadzone w ramach studiów doktoranckich dotyczą symbioz piewików (Auchenorrhyncha). Owady te żyją w ścisłej symbiozie z obligatoryjnymi, dziedzicznymi mikroorganizmami, które dostarczają im niezbędne aminokwasy oraz witaminy z grupy B, tym samym umożliwiając odżywianie się niezbilansowanym pokarmem jakim są soki roślinne. Korzystając z nowoczesnych technik molekularnych, takich jak sekwencjonowanie amplikonowe i metagenomika oraz mikroskopowych, a także szeregu narzędzi bioinformatycznych, chcę włożyć wkład w lepsze zrozumienie ewolucji symbiontów owadów, a także odpowiedzieć na pytania dotyczące zmienności ich mikrobiomu i wpływu nowo nabytych mikroorganizmów na symbionty ancestralne.